Značaj samopoštovanja kod dece

Značaj samopoštovanja kod dece

Kako izgraditi samopoštovanje kod dece?

Bilo da ste roditelj ili učitelj, znaćete koliko je važno pomoći deci da povećaju svoje samopoštovanje i koliko je sticanje istog važno za njihov uravnotežen i srećan rast.

Uobičajena greška, koju čine mnogi roditelji i ucitelji, jeste da češće primećuju neuspeh, nego uspeh, navodeći ideju da je uspeh normalan dok je neuspeh abnormalan. Štaviše, roditelji podržavaju moralizacijsku ideju da nije lepo pohvaliti se i trude se da razviju skromnost kod dece.

S druge strane, odbijanje prepoznavanja uspeha ne pomaže u odrastanju i u građenju samopouzdanja i samopoštovanja deteta. Ako dete odbija nešto da učini jer nije sigurno u uspeh, nikad neće znati da li je to moglo učiniti. Odbijanje se obično temelji na sećanju stečenog, koje je dete doživelo u prošlosti.

Uloga roditelja i nastavnika u razvoju samopoštovanja kod dece?

Roditelj i nastavnik moraju mu pomoći da se seti uspeha, čak i najmanjeg, čak i onih koji izgledaju beznačajno:

  • dobar rezultat u zadatku, na primer, ili
  • činjenica da je bilo sposobno otpevati pesmu pred dvadeset ljudi u vrtiću ili
  • ako je naučilo da vozi bicikl bez pomoćnih točkića.

Bez sumnje, male pobede mogu podstaknuti dete da postigne ambicioznije ciljeve zahvaljujući „uspomeni na uspeh“.

Značaj motivacije u izgradnji samopoštovanja

Važna uloga pored sticanja samopouzdanje jeste i motivacija, koja je ključni faktor u odrastanju svakog deteta. Motivacija je uvek povezana sa nagradom koju dete očekuje. Nagrada nije u vidu omiljene igračke ili slatkiša – nagrada je uspeh, postignuti cilj i prevazilaženje samog sebe. 

Kako abakus utiče na razvoj samopoštovanja kod dece?

Pojavljivanje novih tehnologija i veština mogu značajno pomoci detetu da stekne samopouzdanje i prevaziđe samog sebe. Abakus je nova čarobna igračka u rukama deteta – igracka koja ima zadatak da dete prelazi iz nivoa u nivo. Dete zadaje sebi cilj, koji sa lakoćom postiže, dok ima motivaciju da igra igru, a nagrada je postignuti cilj. Kada dete samo sebe nagradi pohvalom sa: “BRAVO, USPEO SAM!”, ni jedna omiljena igračka mu ne može doneti toliku sigurnost u samog sebe. A rezultat svega je sticanje samopouzdanja, putem kojeg dobija želju da se suoči i sa težim zadacima.

Podučavanje dece samopoštovanju je najbolji dar koji jedan učitelj može da im podari – dar, koji će trajati tokom vremena i olakšati im bolje rešavanje odnosa i događaja koji im predstoje u životu.

Maja Novicki

Pretplatite se na naš bilten