Uticaj mentalne aritmetike na moždane hemisfere

Uticaj mentalne aritmetike na moždane hemisfere

Na koji način mentalna aritmetika utiče na razvoj obe moždane hemisfere?

  • Šta su to moždane hemisfere i čemu su namenjene?
  • Da li je za razvoj mozga bitno da se stvore uslovi učenja i razmišljanja u kojima obe hemisfere rade istovremeno?
  • Da li je mentalna aritmetika jedan od dokazanih načina da se obezbedi podsticaj rada obe hemisfere mozga u procesu učenja i razmišljanja?

Prema teoriji literalizacije mozak se deli na dve celebralne hemisfere (levu i desnu), od kojih svaka ima svoju funkciju. Postoji više teorija o uticajima i funkcijama leve i desne hemisfere.

 

Većina se slaže oko toga da je leva hemisfera zadužena za logiku, računske operacije, čitanje i pisanje. Dakle, leva hemisfera nam pomaže da proračunavamo, analiziramo i kalkulišemo, pa se zato ista, često i naziva digitalni mozak. Sa druge strane, desna hemisfera predstavlja našeg unutrašnjeg umetnika, koji posredstvom mašte, kreira svoj intra svet u bojama, slikama i raznovrsnim oblicima. Dakle, desna hemisfera kontroliše kreativnost, umetnička čula i trodimenzionalni osećaj, zato se ona drugačije naziva analogni mozak.

Za pravilno funkcionisnje mozga, važno je da leva i desna hemisfera “sarađuju”. Kada hemisfere funkcionišu uravnoteženo, stvaraju se uslovi za uvećanje intelektualnih sposobnosti deteta.  Zato psiholozi podstiču roditelje da posmatraju svoje dete i pokušaju da otkriju koliki je taj disbalans i u korist koje hemisfere. Na primer, deca koja imaju slabiju levu hemisferu, imaće problem sa pisanjem i učenjem jezika, dok se kod onih sa nešto slabije razvijenom desnom hemisferom može javiti nespretnost, neobično držanje i manje razvijene motorne veštine.

Kako mentalna aritmetika utiče na upotrebu leve i desne hemisfere mozga?

Jedan od dokazanih načina podsticanja istovremene upotrebe leve i desne hemisfere jeste mentalna aritmetika. Mentalna aritmetika je precizno osmišljen program sa  specifičnim metodama rada, zasnovan na osnovu naučnih činjenica u oblasti psihologije i pedagogije.  Osnovna namera našeg programa mentalne aritmetike je da stimuliše na upotrebu obe moždane hemisfere istovremeno, pa samim tim obezbedi i uravnoteženi razvoj mozga i misaonih procesa. Posredstvom ovakvog načina rada, mentalna aritmetika omogućava uspešno učenje i mentalni trenig u kome se uočava znatno poboljšanje koncentracije, memorije, pažnje. Ovako, posebno razvijen program mentalne aritmetike, sa specifičnostima metoda rada  kojim se aktiviraju i desna i leva hemisfera,  dokazano obezbeđuje šansa da se mozak razvija u svom punom potencijalu,  podstičući kod dece logičku i anlanitičku misao, fotografsko pamćenje i kreativnost, koji su u našem osvovnom vaspitno-obrazovnom sistemu  i dalje zanemareni. Iako naučna istraživanja pokazju da je kod većine ljudi  jedna moždana hemisfera  (leva ili desna) dominantnija, to ne znači da onu drugu, manje dominantnu, ne treba optimalno razvijati. Naime, najveći broj ljudi najčešće koristi levu hemisferu, zanemarujuću jednak značaj razvoja i desne hemisfere, koja se najintezivnije razvija u periodu od 4. do 12. godine života.

Naš program mentalne aritmetike, koristi upravo ovu, naučno dokazanu činjenicu da u tom periodu intezivnog razvoja desne hemisfere iskoristimo dečije kreativne potencijale i omogućimo im potpuni intelektualni razvoj.

Cilj programa mentalne aritmetike:

Osnovni cilj ovakvog programa mentalne aritmetike je da se kroz računske operacije u formi logičnih problemskih zadatka i vizualizaciju istih, mozak deteta podstakne na istovremenu upotrebu leve i desne hemisfere, koristeći logičku i analitičku misao i imaginaciju u zamišljanju onoga što je prethodno praktično usvojio. Stavljajući dete u  pedagošku situaciju, gde istovremeno misli, zamišlja i pamti, koristi prethodno utvrđena pravila motorike, koja  prati mentalne slike koje dete zamišlja,  trudeći se da održi svoj fokus,  kod dece se istovremeno pokreću i razviju kognitivne sposobnosti kao što su memorija, koncentracija, pažnja, logika, analitička misao i fina motorika, čiji je razvoj, naručito kod dece mlađih uzrasta, od velike važnosti.

Suzana Pajović

MALAC GENIJALAC – ZA DECU KOJA MENJAJU SVET!

www.malacgenijalac.com

Pretplatite se na naš bilten