Učenje kroz igru

Učenje kroz igru

Narodna poslovica kaže čovek se uči dok je živ, i to zaista jeste tako. Od ranog detinjstva smo upoznati sa tim da je učenje važno, ali kako deci približiti učenje, a da ne izazovemo odbojnost prema istom? Mala deca bi se priznajmo, radije igrala nego učila, pa zašto onda ne bismo spojili ta dva i učenje pretvorili u zabavu? Deca na najranijem uzrastu uče svakodnevno, i to tako što posmatraju i slušaju ljude u svojoj okolini. Što više podsticaja okolina pruža detetu, dete će znati više. Kada su u pitanju mala deca usvajanje znanja može biti teško jer je potrebno mnogo ponavljanja kako bi dete zapamtilo određenu stvar. Iz tog razloga je najbolje malu decu učiti kroz igru, gde će ono spontano učiti i usvajati veštine koje će mu biti potrebne u budućnosti.

Igra je jedna od najvažnijih aktivnosti u kojoj deca sa uživanjem učestvuju, a koja je osnova fizičkog, socijalnog, mentalnog i emocionalnog razvoja deteta.  Igra je takođe, osnova Numicon programa koji predajem u školi Malac Genijalac. Kada deca dođu na časove, trudim se da sem osnovnih matematičkih pojmova i operacija, deca kroz igru stiču i razvijaju osobine poput samopouzdanja, mogućnost izražavanja svojih želja i potreba, da ostvare svoje talente i da razvijaju socijalno-kognitivne veštine. Period u kom se kod dece primećuje najbrži razvoj je od samog rođenja do šeste godine života, što se poklapa sa uzrastom dece koji dolaze kako bi pohađali Numicon program. Kao učitelju izuzetno mi je važno da deca razvijaju svoje potencijale u tom dobu, i zato kroz aktivnosti koje sprovodim sa decom radim istovremeno na razvoju motoričkih, društvenih, emotivnih, kognitivnih i jezičkih veština koje će biti od velike važnosti deci u njihovoj budućnosti.

Učenje kroz igru u našem programu ima za cilj da deci omogući da aktivno učestvuju u vaspitno-obrazovnim aktivnostima i da uče uživajući. Aktivnosti su koncipirane tako da razvijaju dečije veštine kao što su rešavanje problema i razvijanje pažnje i koncentracije.  Pored toga, dete ima mogućnost da uči metodom pokušaja i da kontrolom greške dođe do pravog rešenja.  Smatram da je sopstveno dolaženje do potencijalne greške izuzetno korisno za dete, bez da ga odrasli ispravljaju. Iz tog razloga, u sklopu Numicon programa deca imaju mogućnost da uz pomoć zabavnih aktivnosti sami provere svoje rezultate. 

Ovo je zapravo način stvaranja jedne vrste pozitivnog okruženja za učenje. Što je okruženje pozitivnije, stres kod dece je manji. U školi Malac genijalac nema pogrešnih odgovora i rešenja. Trudimo se da decu učimo da greška nije neuspeh, već samo još jedna prilika da nauče nešto novo i uvek budu bolja verzija sebe.

PRIJAVITE SE NA BESPLATNO TESTIRANJE!

KONTAKT TELEFON: 065/471-5555

 

Pretplatite se na naš bilten