Trening za mozak

Trening za mozak

Vežbe za mozak

Mozak funkcioniše isto kao telo. Ako se ne vežba postaje trom. Zato mora da se vežba. Predstavićemo Vam jednostavne, ali izuzetno efikasne tehnike, za koje vam ne treba novac, ni priprema, niti mnogo vremena. Možete ih raditi bilo gde i bilo kad. Kod kuće, i na poslu, i dok jedete… Evo o čemu se radi:

1. Poseta novih mesta stimulišite percepciju

Trenirajte mozak na najednostavniji način: kada god ste u mogućnosti i prilici trudite se da posećujete nova mesta i mesta na koja retko odlazite. Na ovaj način, vizuelni nadražaji stimulišu percepciju što pozitivnu utiče na mozak. To ne mora nužno da znači odlazak na neko daleko mesto koje izuskuje velike sume novca. Mozak možete trenirati svakodnevno: izaberite neki drugi put do kuće, ne morate uvek ići istim, dobro poznatim ulicama, posetite neki drugi restoran i kafić, možda neki malo dalji parkić za decu može da bude podjednako interesantan i za vas i za vaše mališane…postoji mnogo mogućnosti, a na vama je da ih iskoristite.

2. Različiti mirisi

Odličan trening za mozak. Stimulišite mozak različitim, prijatnim mirisima. Koristite bočice raznih eteričnih ulja, aromatične sveće ili mirišljave štapiće. Prepustite se mirisu koji nikad pre niste osetili. Nepoznata aroma će vam razbuditi mozak.

3. Hodanje zatvorenh očiju

Hodanje žmureći  je odlična vežba za koncentraciju. Naravno, ovo se preporučuje samo u dobro poznatim prostorima gde ne postoji opasnost od neke nezgode, kao što je vaš stan ili kuća, vaše dvorište, široka peščana plaža…

4. Vežbajte obe ruke

Odrasli ljudi već znaju koja im je ruka dominantna i kojom rukom pišu i obavljaju sve druge radnje. Deca su tu mnogo slobodnija od odraslih i sklonija su eksperimentisanju. Pokušajte da se opustite. Naravno, verovatno nećete moći sada, nakon mnogo godina ustaljenih navika da pišete levom rukom ako ste dešnjak, ali pokušajte da operete zube levom rukom. To ne bi trebalo da bude mnogo teško a ima puno uticaja na treniranje vašeg mozga.

5. Garderoba podstiče kreativnost

Verovali ili ne, odeća koju nosimo utiče i na osećanja i na način mišljenja, a smišljanje novih odevnih kombinacija podstiče kreativnost. Zato se prepustite svojoj mašti i volji u uživajte u sebi, svaki dan.

6. Izazovi  treniraju mozak

Budite samouvereni i prihvatajte nove životne izazove. Mozak se najbrže aktivira kada čovek ne zna sasvim tačno šta treba da radi i na taj način ujedno razvijate sebe i svoje sposobnosti.

7. Dodirivanje kao jedan od načina da se razvija mozak

Naučite da na dodir razlikujete kovane novčiće. Vežba je višestruko korisna jer razvija čulo dodira i „bilduje“ nervne ćelije.

8. Fokus

S vremena na vreme promenite fokus. Ako pratite modne magazine, kupite neki koji se bavi ekonomijom. Obožavate putopise? Preskočite ih i čitajte članke o životinjama. Menjanje fokusa i rutine razvija vaš mozak, a možda i otkrijete nešto novo i interesantno za vas. Naravno, gledajte uvek da ta promena ima smisla.

9.  Humor  – odlika inteligentnih ljudi

Izmišljati anegdote i zbijati šale nije samo zabavna već je i jako korisna mentalna aktivnost. Humor pokreće mrežu novih asocijacija i razvija kreativnost.

Naučna istraživanja su dokazala da mentalna aritmetika predstavlja efikasan trening za mozak.
Za decu koja menjaju svet !
UPIS U TOKU ! Preko 50 lokacija u Srbiji !
Info : 065/4715555
On-line prijava

 
 

Pretplatite se na naš bilten