SVETSKO SREBRO ZA ANDREJA IZ SRBIJE!

SVETSKO SREBRO ZA ANDREJA IZ SRBIJE!

Na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju održanom od 30.09. do 02.10.2022. u Bilefeldu, u Nemačkoj drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Andrej Živanović, polaznik škole "Malac Genijalac", desetogodišnjak iz Beograda.

Andrej je učenik petog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a drugi najbolji rezultat na svetu ostvario je na svetskom juniorskom šampionatu, koje je u organizaciji nemačkog društva za talente okupilo najbolje matematičare širom sveta. Preko 60 takmičara iz 13 zemalja nadmetalo se u disciplinama brzog mentalnog računanja i rešavanja složenih matematičkih operacija poput kvadratnog i kubnog korenovanja, stepenovanja, razlomaka, kalendarskog datuma i zadataka iznenađenja. 

Šampion iz Srbije je bio drugi najuspešniji takmičar u kategoriji juniora do 11 godina, pobedivši konkurente iz zemalja koje važe za tradicionalne matematičke velesile - Indije, Perua, Južne Afrike, Švajcarske, Alžira… Takmičenje se sastojalo od dvočasovnog pismenog testa, na kojem učesnici, rešavajući zadatke, nisu smeli ništa da zapisuju osim samih rezultata, do kojih su morali da dođu isključivo mentalno, bez ikakvog pomagala poput papira, olovke ili digitrona! 

Andrej Živanović boje Srbije branio je i zimus, kada je na međunarodnoj Olimpijadi u Moskvi osvojio prvo mesto i okitio se zlatnom medaljom.

Pored šampiona Andreja, još tri polaznika škole “Malac Genijalac” iz Banja Luke su učestvovala na svetskom šampionatu u Nemačkoj, osvojivši od 6 do 10 mesta u kategoriji juniora od 12 do 14 godina.

Pretplatite se na naš bilten