Škola Malac Genijalac trijumfovala na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju 2023. u Nemačkoj

Škola Malac Genijalac trijumfovala na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju 2023. u Nemačkoj

Na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju, koje je nedavno održano u nemačkom gradu Bilefeldu (29.09 – 02.10.2023.), jedno ime iz Srbije se posebno izdvojilo - Andrej Živanović, učenik škole Malac Genijalac. Ovaj mladi genije osvojio je zlatnu medalju i postao svetski šampion u brzom računanju.

Škola Malac Genijalac, koja je poznata po svojoj predanosti razvoju matematičkih veština kod dece, pored Andreja imala je još dva učesnika na ovom prestižnom takmičenju, Miloša Eskića iz Banja Luke i Alema Saračevića iz Bihaća.

Svetski šampionat u mentalnom računanju okuplja najbolje mlade umove iz celog sveta, a Andrej je briljirao u svakom aspektu takmičenja. Njegova sposobnost da brzo izračuna čak i najkompleksnije matematičke zadatke ostavila je sve prisutne bez daha. Andrej je pokazao da je ne samo najbolji u Srbiji, već i najbolji na svetu u brzom računanju. Konkurencija je bila izuzetno jaka, činilo je preko 80 takmičara iz 15 zemalja među kojima su bile i tradicionalne matematičke sile, poput Indije, Alžira, Južnoafričke republike, Švajcarske i Nemačke. Takmičenje se sastojalo iz rešavanja zadataka iz različitih matematičkih oblasti poput kvadratnog i kubnog korenovanja, stepenovanja, razlomaka, kalendarskog datuma i zadataka iznenađenja. Ovi zadaci su morali da se rešavaju bez ikakvog pomagala- papira, olovke ili digitrona, isključivo tehnikom mentalne aritmetike.

Direktorka škole Malac Genijalac, gospođa Maja Novicki, izjavila je: "Ponosni smo na Andreja i njegov neverovatan uspeh. On je dokaz da se predanost, trud i strast prema matematici mogu pretočiti u svetsko priznanje. Ovo je trenutak ponosa ne samo za Andreja i njegovu porodicu, već i za celu našu mrežu i Srbiju."

Jedanaestogodišnji Andrej Živanović je postao inspiracija mnogim mladim matematičkim entuzijastima u Srbiji. Njegova pobeda na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju podseća nas da talent, upornost i odanost mogu voditi do neverovatnih dostignuća. Podsećamo da je Andrej boje Srbije i škole Malac Genijalac branio je i prošle godine, kada je na Svetskom šampionatu osvojio drugo mesto i srebrnu medalju, dok je 2021. godine je osvojio zlato na međunarodnoj Olimpijadi u Moskvi.

Škola Malac Genijalac, sa svojim stručnim timom nastavnika, nastavlja sa svojim radom, nadajući se da će iznedriti još svetskih šampiona u budućnosti.

Ova pobeda je Andreja Živanovića učinila svetski poznatim i još jednom potvrdila renome koji na svetskoj sceni uživa škola Malac Genijalac. Čestitmo Andreju na izvanrednom uspehu i radujemo se budućnosti koja je pred njim.

Pretplatite se na naš bilten