Samopouzdano dete - SREĆNO DETE

Samopouzdano dete - SREĆNO DETE

Svima nam je poznato da je slika koju imamo o sebi i o tome kako nas drugi ljudi vide od velikog značaja za naše samovrednovanje. Naše uverenje da smo vredna i dobra osoba direktno utiče i na naše zadovoljstvo i kvalitet života.

Samopouzdanje se uči od rođenja i na nama je da našu decu najbolje što umemo naučimo da vole i poštuju sebe. Time im stvaramo osnovu za srećan, kvalitetan i uspešan život. Deca najpre uče po modelu, pa je naša odgovornost i u tome da moramo sebe poboljšati i postati samopuzdani, ukoliko to već nismo. Naime, to uvek nije lako. Zapravo, to nikada nije lako uz moderan način života, stres i obaveze. Vrlo često zanemarimo sebe i stavljamo sve drugo ispred nas samih. Zato svaki roditelj svom detetu pruža ljubav, mazi ga i voli i pokazuje mu to najbolje što ume, omogućavajući mu da se u okruženju punoj poštovanja razvije u osobu punu samopoštovanja.

Pored toga što ih volimo i uvažavamo, treba da im damo priliku da pokažu sebi, nama i vršnjacima da su u nečemu izuzetni. Na ovaj način, dete će iskustveno naučiti da voli sebe i da veruje u svoje sposobnosti.  Najbolja stvar koju možemo uraditi za svoje dete jeste da mu omogućimo da kroz igru i učenje zavoli sebe. Kada dete iskusi zadovoljstvo sobom nakon uspešno izračunatog niza brojeva, nakon rešene aritmetičke operacije sa višecifrenim brojevima, pored zadovoljstva zbog uspeha, ono oseća i visok stepen ljubavi prema sebi. Time u svojim očima postaje vredniji, vredan ljubavi, pažnje, oseća se izuzetno i posebno.  Negujući takav stav prema sopstvenom biću, sasvim je sigurno da će naše dete izrasti u samopouzdanu, asertivnu, jaku i uspešnu osobu, a to i jeste osnovni cilj vaspitanja.

Samopouzdanje i samopoštovanje se razvijaju i u interakciji sa okolinom. Može se slobodno reći da je ljubav prema sebi i vera u svoje sposobnosti zarazna, prenosi se kao virus, od osobe do osobe, kroz pozitivnu interakciju. Poznato je da se u društvu uspešnih i mi osećamo uspešnije, u društvu pametnih pametnije, u društvu srećnih smo definitivo srećniji. Kada su vršnjaci u grupi zadovoljni sobom, kada svako dete u grupi ima pozitivno mišljenje o aktivnosti koju obavlja, onda se taj „vajb“ širi grupom i postaje imperativ, postaje konstanta.

Školica mentalne aritmetike Malac Genijalac je nešto čime ćete nagraditi svoje dete, daćete mu priliku da u pozitivnoj i podsticajnoj atmosferi razvije svoje sposobnosti i ispolji sve svoje kapacitete, da postane izuzetno dete, dete koje će biti ponosno i samozadovoljno. Pored veština koje će razviti, koncentracije, pažnje, memorije, fokusa, logike, ono će razviti i osećanje vere u sebe i svoje sposobnosti, biće zadovoljno sobom i ispunjeno, a samim tim dete će biti istinski srećno.

Pretplatite se na naš bilten