NUMICON - igra sa matematikom

NUMICON - igra sa matematikom

Kako bi dečiji psiho-fizički razvoj bio potpun potrebno je voditi računa o više različitih aspekata: socijalnom, intelektualnom – kognitivnom, emocionalnom, telesnom/motoričkom. Obično roditelji misle da je jedan aspekt razvoja bitniji od onog drugog međutim svi ovi aspekti su međusobno zavisni i utiču jedan na drugog. Tako će npr. usporen motorički razvoj deteta uticati na celokupan tok dečijeg razvoja i ličnosti, dok će određeni problemi u emocionalnom-socijalnom razvoju dovesti do usporenja razvoja boljih intelektualnih postignuća.

Najbolji recept za uspeh vašeg deteta će se ogledati u tome ako stručnjaci u vaspitno-obrazovnim ustanovama kao i roditelji kod kuće na najranijem uzrastu pravoremeno stimulišu razvoj deteta prateći gore pomenute aspekte razvoja.

Da bi se dete razvilo na najbolji mogući način i i kako bi se razvili zdravi temelji učenja potrebno je pratiti interesovanja deteta na najranijem uzrastu i mudro koncipirati edukaciju sa najmlađom decom (od 3. do 5. godine).

Kao praktičar u školici “Malac Genijalac”, koristim numicon kao pomoćni montesori metod u radu sa najmlađima. Program numicon mi omogućava da kroz ciljanu igru na mudar način učim decu da koriste mozak eksperimetišući sa predmetima i pojavama. Učeći nametnute obrasce ponašanja dete ovladava postupcima koje će ponavljati, međutim, uvodeći u njih određene promene dete razvija sopstveni odnos prema realnosti i uobličava svoju individualnost. U igri dete podražava odrasle ali na svoj sopstveni način u kome standardne obrasce ponašanja igra na način koji proizilazi iz njegovog bića – i kako mu obično nije dopušteno u odnosima sa odraslima. Kroz ciljanu numicon aktivnost dete imajući konkretan primer i oblik, bojenjem, crtanjem će se truditi da izražava sebe a kroz različite grafomotoričke vežbe razvijaće spremnost za pisanje.

Dete će najbolje zapamtiti ono što je doživelo u svom neposrednom iskustvu, što je kroz kuglice abakusa i numicon boja i oblika dodirnulo, pomirisalo, videlo i krajnji cilj pretvorilo u broj. Zato se u našoj školi ’’Malac Genijalac’’ trudimo da detetu ponudimo najraznovrsnije stimuluse, aktivnosti, predmete kako bi na najranijem uzrastu razvilo interesovanje u različitim oblastima.

Rano detinjstvo deteta je idealno za uvođenje u svet matematike kako se ne bi kasnije razvila odbojnost prema matematici što često nailazimo. Da bi dete shvatilo korist matematike potrebno je postavljati mu aktivnosti bliske njegovom iskustvu. Numicon kao takav je odlična podloga za povezivanje predmeta, boja i oblika na najranijem uzrastu. Takođe, on predstavlja odličnu pripremu za prelazak na program Mentalna aritmetika.

Period ranog detinjstva dragocen je za celokupan život osobe, saradnjom roditelja i nas stručnjaka u vaspitno-obrazovnom sistemu kao i odnosom kolega i razmenom informacija uticaćemo na razvoj i formiranje ličnosti naše dece. Međutim, valja znati da ukoliko se određeni aspekt razvoja zanemari, teško ćemo ih kasnije nadoknaditi.

Pretplatite se na naš bilten