NUMICON - Efikasan način za rano upoznavanje deteta sa matematikom

NUMICON - Efikasan način za rano upoznavanje deteta sa matematikom

Želite da ohrabrite svoje dete i na pravi način ga uvedete u čarobni svet brojeva? Predstavljamo vam Numicon, efikasan didaktički program, kojim se na lak i zabavan način podstiče rani razvoj predmatematičkih sposobnosti kod dece. Razvijen je od strane stručnjaka praktičara s Oxford Univerziteta, a namenjen deci počev od 3. godine starosti.

Program nudi brojne mogućnosti za igru i istraživanje, te omogućuje primenu na različitim nivoima znanja – bilo da se radi o nadarenoj, prosečnoj ili deci s različitim poteškoćama. Njime se deca podstiču da: razumeju brojeve, računaju, razmišljaju matematički, razvijaju mentalne slike i upoznaju se sa matematičkim jezikom. Sastavni deo programa je upotreba numicon materijala koji su kreirani u jarkim pastelnim bojama, kako bi bili atraktivni i zanimljivi deci. Osnovni deo materijala predstavlja numicon oblik.

Numicon oblici olakšavaju shvatanje pojma broja. Ovo je veoma važno, jer nisu sva deca uspešna u stvaranju mentalnih slika brojeva. Oblici su podobni za istraživanje i uočavanje jasne veze između brojeva i oblika. Na taj način, deca imaju mogućnost da “ predstave brojeva “ percipiraju taktilno, vizuelno i iskustveno kroz igru. Nizanjem oblika otkrivaju se odnosi među brojevima, što je od dragocenog značaja za rano razumevanje matematike (svaki broj je “ jedan više od prethodnog ” i “ jedan manje od sljedećeg ”).

Rupe u oblicima su poredjane tako da predstavljaju brojeve od 1 do 10. To deci omogućava uočavanje veze između brojeva, odnosno kako kombinacije manjih brojeva čine veće brojeve, što postižu fizičkim spajanjem oblika (npr. 2+4=6, 5+5=10). Ovakvim metodom se na lak način ilustruje sabiranje i oduzimanje i podstiče razvoj matematičkog jezika (pre – posle, veće – manje – jednako).

Program započinje istraživanjem i učenjem kroz igru. Sprovode se različite kreativne aktivnosti u vodi ili pesku, kroz likovne zadatke, priče, pesmice i rešavanje realnih životnih situacija. Iako se u početku ovakve aktivnosti čine jednostavnim, putem njih deca dobijaju matematičke ideje važne za kasnije razumevanje brojeva. Dakle, deca se ne ubrzavaju u ponuđenim aktivnostima. U početku je sasvim dovoljno da dete samo istražuje materijale i da samostalno kreira neku sopstvenu igru. Takođe, veoma je važno omogućiti im dodir sa širim matematičkim okruženjem (upoznavanje sa ciframa i brojevima).

Kroz program se deca ohrabruju da samostalno broje predmete i stvari oko sebe i usmeravaju da uočavaju brojeve iz okruženja (brojeve telefona, kućni broj, brojevi stranica knjige, oznake na novčićima…). Podstiče se istraživanje i razvijanje samostalnih igrara s Numiconom. Pri tome, veoma je važno da se ne vrši pritisak na decu zbog želje za napretkom. Uzastopnim ponavljanjem dete treba da učvrsti znanje, da bi se potom postupno uvodile nove aktivnosti.

Program je namenjen deci od 3 do 5 godina. Ukoliko želte da upoznate dete sa programom numicon, za vise informacija kontaktirajte odabranu školu Malac Genijalac.

Pretplatite se na naš bilten