Malci Genijalci - Evropski šampioni

Malci Genijalci - Evropski šampioni

Malci genijalci, polaznici istoimene škole, zabeležili su grandiozan uspeh u Rekenu na Evropskom prvenstvu u mentalnoj matematici. Sinoć su u Beograd stigli okićeni sa čak pet medalja!

Učesnici iz Srbije već drugi put učestvuju na ovom šampionatu. Takmičari škole „Malac genijalac vredno su se pripremali i osvojli sva tri prva mesta u mlađoj kategoriji i zlato i bronzu u starijoj kategoriji. Pet od ukupno devet medalja mališani su zavredeli i pored jake konkurencije iz brojnih evropskih zemalja, poput Nemačke, Francuske, Holandije, Poljske, Rusije, Bugarske, Mađarske, Švajcarske i dr. U ekipnom plasmanu tim iz Srbije je dominirao i ostvario najbolji rezultat.

Takmičarske discipline su se sastojale u brzom računaju, bez korišćenja ikakvih pomagala poput papira, digitrona i olovke. Za trijumf je bilo potrebno „napamet“ što brže izračunati zadatke teške čak i vrsnim matematičarima, kao što je na primer: kvadratni koren šestocifrenog broja, kubni koren devetocifrenog broja ili odgovoriti na pitanje koji je dan u nedelji bio 15.03.1983. godine.

Deca iz školica Malac Genijalac iz Zemuna, Banovog Brda i Voždovca:
– Mlađa kategorija :
1. Zlatna medalja – Andrijana Drašković
2. Srebrna medalja – Aleksandar Alavanja
3. Bronzana medalja – Ana Stamenković
– Starija kategorija :
1. Zlatna medalja – Mihailo Mitić
3. Bronzana medalja – Ema Milenković

Samo takmičenje već godinama unazad organizuje gospodin Dr Gert Mittring, višestruki svetski šampion u mentalnom računanju. On je oborio  svetski record, tako što je izračunao: 89247-i koren broja od 1000000 cifara.

No, vredne mališane ove godine, i to za svega dve nedelje, 16.juna, čeka  još jedno važno takmičenje – Olimpijada u mentalnoj aritmetici, a  domaćin je upravo Srbija. Veliki intelektualni megdan održaće se u  kongresnoj sali Sava centra, a organizatori očekuju preko 1200 učesnika  iz 15-ak zemalja.

Pretplatite se na naš bilten