Koje sposobnosti poseduju uspešna deca?

Koje sposobnosti poseduju uspešna deca?

Sposobnosti za uspeh kod dece

Postoji više uslova za životni uspeh, ali većina autora veruje da postoje tri ključne uslova bez kojih nema pravog uspeha. Ti uslovi ili važne životne osnove su: čitanje, pisanje i računanje.

Čitanjem do funkcionalnog znanja

Svedoci smo da u vremenu u kojem živimo, dolazi do opadanja stope funkcionalne pismenosti. Ako je učenje čitanja prirodna veština koju će sva deca vremenom naučiti bez ikakve intervencije, zašto onda stopa pismenosti opada? Zato je potreban dodatni napor kako bi se  osigurala sposobnost novih generacija da mogu dobro čitati.

Pismenost je veoma važna za budući životni uspeh, jer ko može da čita, taj može sve da nauči. Jasno je da čitanje predstavlja ne samo znanje, već i moć. Ono je veština koju svaki čovek treba da poseduje – ne samo da bi mogao da pročita, već da bi mogao dobro da čita.

Pisanjem do bolje memorije

Pisanje je još jedna veština čiji značaj se digitalnom dobu sve više umanjuje. Koliko god mislili da pisanje postaje zastarelo jer sada možemo pisati slova i na tastaturi, stvari ne stoje baš tako. Rukopis nam pruža dragocene razvojne mogućnosti koje se ne mogu realizovati putem kucanja na tastaturi. Evo nekih razloga zašto je rukopis izuzetno važan:

Rukopis nam pomaže da razvijemo veštine čitanja. Kinestetički pristup pisanja je moćna pomoć memoriji, kojim nam se olakšava sposobnost prepoznavanja slova. Oblikovanje slova prilikom pisanja takođe doprinosi njegovom prepoznavanju.

Nesporno je da rukopis razvija mozak. Njime se poboljšava kompozicija i izražavanje ideja i pomaže razvoj fine motoričke veštine. Rukopis se razlikuje od kucanja, jer zahteva izvršavanje sekvencijalnih poteza kako bi se formiralo pismo koje aktivira velike regione mozga uključene u razmišljanje, jezik i radnu memoriju (sistem za privremeno čuvanje i upravljanje informacijama). Rukopisom se podstiču moždane sinapse i sinhronizuje rad leve i desne hemisfere mozga. Nažalost, takvih benefita nema kada kucamo slova i reči putem tastature.

Matematika – za razvoj logičkog i analitičkog mišljenja

Zašto je matematika važna za životni uspeh? Prvo, matematički pojmovi su prisutni u našem svakodnevnom životu. Računanje nam je potrebno za uobičajene radnje poput merenja vremena ili plaćanja. Malo je reći da su brojevi svuda oko nas. Za većinu radnih mesta zahteva se barem osnovna stručnost u matematici, a ukoliko želite da se ostvarujete u prirodnim naukama, inženjerstvu ili istraživanjima, onda je matematika uslov bez kojeg dalje nećete moći! Dobro poznavanje matematike će nam pomoći da donosimo bolje ekonomske i političke odluke. Takodje, matematičke veštine nam pomažu da razvijemo sposobnosti rešavanja problema, logičkog i analitičkog razmišljanja.

Pretplatite se na naš bilten