Kako uspešno razviti mozak?

Kako uspešno razviti mozak?

Razvoj mozga kod dece

U prošlosti se mislilo da je isključivo genetika ta koja određuje ljudski razvoj, tako da je razvoj mozga unapred određen biološkim nasleđem.
Ipak to nije sasvim tačno. Zapravo, danas je poznato da rana životna iskustva igraju važnu ulogu u intelektualnom razvoju čoveka. 

Bebin mozak je u neprestanom razvojnom procesu, međutim spoljašnja sredina je ta koja ga oblikuje putem čulnih nadražaja (vid, sluh, miris, ukus i dodir). Mozak tek rođenog deteta je spreman da se razvija, ali ono što mu je neophodno su rana iskustva koja su poput  „ žice “ u strujnom kolu. Zamislimo bebin mozak kao sliku noćnog neba. Mnoštvo zvezda na nebu je poput mape nervnih ćelija, ali kao što zvezde svetlucaju odvojeno svaka za sebe, tako ni nervne ćelije još uvek nisu uspostavile veze ili tzv. sinapse.

Broj moždanih ćelija koji imamo po rođenju je preko 100 milijardi, taj broj je ograničen i više se ne može povećavati. Međutim može se povećavati broj njihovih veza, njihovih sinapsi. Značajan porast sinapsi se javlja već tokom prve godine života. Do treće godine života, detetov mozak će formirati oko 1000 triliona sinapsi (čak dva puta više nego odrasli !). Ovaj broj se ne menja do jedanaeste godine života, kada mozak počinje da pravi poredak stečenih veza uređujući efikasnu mrežu. Sinapse se ojačavaju kroz ponovljena iskustva, a put kojim se one razvijaju zapravo predstavlja strukturu i način na koji dete uči. Ukoliko se jedan od tih puteva ne upotrebljava on nestaje – po principu „ koristi ga ili izgubi ! “. Suprotno tome sinapse koje su stalno u “ akciji “ postaju trajne.

Uloga roditelja u intelektualnom razvoju deteta je veoma važna. Roditelji su ti koji podižu i usmeravaju dete, i koji kroz medjusobnu interakciju podstiču rast i razvoj sinaptičke mreže. Kao podršku uspešnom razvoju, školica Malac Genijalac je razvila poseban program mentalne aritmetike za decu od četiri do dvanaest godina. Zahvaljujući upotrebi računaljke abakus, dečije sposobnosti se od najranijeg perioda stimulišu na adekvatan način.

Naučne studje su dokazale da mentalna aritmetika predstavlja najbolji trening za mozak!

UPIS JE U TOKU – OBEZBEDITE MESTO ZA SVOJE DETE NA VREME !

Pretplatite se na naš bilten