Kako uspešno odmoriti dete od učenja?

Kako uspešno odmoriti dete od učenja?

Pauza od učenja

Pauza od učenja ima neopravdano lošu reputaciju. Nastavnici i učitelji navode kako im je period nakon pauze, velikog odmora ili raspusta najteži deo posla, jer im treba dosta napora da povrate pažnju dece i da nastave tamo gde su stali sa gradivom. Vlada stav da se deca uznemre, razigraju i da ih je nakon pauze teško usmeriti ponovo na učenje.

Međutim, nauka, a i iskustva predavača sa pozitivnim stavom prema odmoru, nemaju takav zaključak. Odmor je i deci, kao i odraslima, preko potreban, prvenstveno da bi se mozak odmorio i mogao ponovo da prione na posao. Sa te tačke gledišta, kratka pauza u učenju predstavlja period relaksacije i regeneracije, ali i ostavlja mesta da mozak “svari” ono što je na času primio.

Sa psihološkog, odnosno subjektivnog aspekta, motivacija nema tedenciju da se gubi ukoliko imamo saznanje da nas posle napornog treninga za mozak čeka zaslužena nagrada na pauzi.

Međutim, nije dovoljno samo napraviti pauzu. Potrebno je vreme i prostor za odmor lepo osmisliti. Potrebno je naći kutak koji će i sa subjektivnog i sa objektivnog stanovišta predstavljati pravu relaksaciju. Prostor za odmor treba da bude relaksirajući, opuštajuči, prijatan, ali i aktivan, u smislu finih laganih zanimljivih aktivnosti. Ovo za decu naročito važi, red učenja, pa red laganih igara koje su najpre zabavne, ali koje ne daju mozgićima da se uspavaju. Takve igrice mogu biti Potapanje brodova, domine, razne grupne igre kao što su Na slovo na slovo, Kaladont, igre memorije, asocijacije ili slično.

Ovakvim odmaranjem mozak ostaje aktivan, ali se dete zabavlja nemajući utisak da u tim aktivnostima napreže vijugice, i samim tim kada se vrati na čas mozak nastavlja gde je stao, a telo i duh  su nahranjeni i odmorni.

Opet, nije ni dovoljno samo igrati se. Potrebno je i fizički izaći iz prostorije u kojoj se uči i naći se u prostoriji u kojoj se odmaramo. Najefikasniji način da se mozak odmori jeste da bude svestan toga da ulazi u sobu za odmor i da tu sada nastupa pravo uživanje uz razne zabavne aktivnosti. Fizički ulazak u sobu za odmor je sam po sebi okidač da se mozak prebaci na režim odmaranja, a sa druge strane nakon završetka odmora i ulaska u učionicu nastupa režim za učenje.

Svaka Malac genijalac školica poseduje posebnu sobu za odmor. Odmori su pažljivo dozirani i osmišljeni. U prostorijama za odmor deca se bave raznim zabavnim aktivnostima koja ne dozvoljavaju da se mozak uspava, a opet ga ne opterećuje informacijama i treninzima. Vrlo vodimo računa i o spontanim dečijim igrama, o uzrastu dece, ali i o tome koliko duga i koliko česta pauza treba da postoji. Pored benefita koje pauza sama po sebi ima, ovako organizovana nastava, sa pažljivo izbalansiranim pauzama, stvara kod deteta i važnu komponentu radne navike- kada odem na mesto za učenje učim, kada odem do mesta za odmor-odmaram, ali ne spavam, već aktivno odmaram.

Pretplatite se na naš bilten