Uloga roditelja i porodice u vaspitanju dece

Porodica, kao najvažnija sredina u kojoj se formira osnov za buduće vaspitanje, učenje, napredak i socijalne odnose, mora biti stabilna i uzorna. Uzorna mora biti našoj deci, jer mi smo modeli i ogledala, u koja gledaju naša deca.

Svaki roditelj želi da mu dete bude uspešno, vredno i samosvesno. S jedne strane, roditelji veruju da se deca rađaju posedujući određene predispozicije i intelektualne sposobnosti, dok su roditelji sa druge strane stava da se to gradi. Upravo oni koji su stava da se u životu kapaciteti grade, tvrde da talenat, koji dete dobije po rođenju, nije za hvalu u odnosu na ono što postigne samo, svojim trudom.

Vaspitanje, u svakom od ova dva pogleda, ima značajnu ulogu. Uloga roditelja je ključna, jer određuje smer daljeg razvoja deteta i put koji će izabrati.

Roditelji koji uspešno hitaju ka cilju da im deca budu istrajna u građenju svojih veština i da uspešno koračaju kroz život, svesni su da se to gradi od malih nogu.

Uspešnost dece zavisi upravo od njihovih primera, koje će slediti kroz život. Tada vaspitanje postaje baza, a sve ostalo će steći kroz obrazovanje, veštine i društvo u kojem se kreću.

Roditelji koji su birali našu školu i naš način građenja razmišljanja i sticanja veština, kažu da je vrlo jednostavan princip. Detetu morate dati zadatke, morate ga uposliti, kako bi naučilo da bude odgovorno i kako bi steklo naviku da na vreme ispunjava svoje zadatke. Naučićete dete da bude odgovorno prema sebi i prema svojoj okolini.

Roditelji imaju samo jedan cilj – da dete u budućnosti rešava različite problemske situacije, uvek na bolji način. Svaki trud se isplati, možda ne odmah, ali se uvek isplati. Ne može se odmah očekivati uspeh, jer plodovi mukotrpnog rada osećaju se kasnije.

Upravo na tome radimo. Zajedno. Roditelji, deca i mi. Pravimo najbolju verziju svakog pojedinca. Poznato je da nam nisu svima date iste prirodne sposobnosti i predispozicije, ali je manje poznato da na tome možemo da radimo, i da usadimo zdrave navike za zdrav razvoj.

Zato su naši roditelji doneli odluku da pomognu svojoj deci, da im budu podrška – da ih motivišu, razumeju i da im pomognu. Oni na pitanje da li biraju da im deca budu srećna ili uspešna, odgovaraju da žele oba. Jer samo srećno dete je uspešno dete. Odluka da se deci da stabilnost, koja se stiče upravo usađivanjem navika i odgovornosti, u budućnosti će im obezbediti smirenost, koja će im pomoći da donose ispravna rešenja, i što je važnije – da kada padnu, nauče da ustanu. Ustati i pokušati opet, znači da smo postali jači i pobedili svoje slabosti.

Na taj način gradimo kod dece karakter i volju, dajemo im saznanje da se odgovornost stiče, a uspeh ostvaruje istrajnošću i radom.

Na putu da steknu funkcionalno znanje pomažemo im kroz primere i praksu. Učimo ih da spoznaju svoje bezgranične sposobnosti i dosegnu svoje ciljeve – koji su uvek veći, ali dostižni.

Tamara Žugić
Menadžer i master učitelj Mentalne aritmetike

MALAC GENIJALAC – ZA DECU KOJA MENJAJU SVET!
www.malacgenijalac.com