„Olimpijada za decu koja menjaju svet“

Desetog juna Beograd je bio domaćin velike međunarodne Olimpijade u mentalnom računanju, koja je održana u Sava centru. Čast da otvori Olimpijadu pripala je atašeu za kulturu ambasade Japana u Srbiji, gospođi Jukini Gonda, pomoćnici ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospođi Gabrijeli Grujić, i predsedniku SO Zemun, gospodinu Nenadu Vranjevcu, pokrovitelju manifestacije. Glavni organizator Olimpijade u brzom računanju bila je škola mentalne aritmetike „ Malac genijalac “, dok su manifestaciju pomogli Puls rančevi, Zlatiborac, Voda Jana, Moj super raspust, Apart hotel Kopaonik, Finesa, Sportnet i Javni akvarijum i terarijum Beograd. 

Na ovoj prestižnoj manifestaciji učestvovalo je oko 1200 takmičara uzrasta od 5 do 12 godina, koji su došli iz petnaestak evropskih zemalja. Osnovni cilj olimpijade bilo je stvaranje stimulativne atmosfere u kojoj bi deca, koja su vredno radila na razvijanju svojih intelektualnih potencijala, promovisala svoja dostignuća i bila nagrađena za uloženi trud. Time su učesnici Olimpijade, pre svega, imali jedinstvenu priliku da u uzbudljivoj i motivišućoj  atmosferi dožive veoma motivaciono i dragoceno iskustvo.

Nezaboravna atmosfera sinhronizovanog zvuka olovaka, za vreme pismenog dela takmičenja, kao i sveprisutni adrenalin prilikom isčekivanja pobednika u delu mentalnog računanja, discipline koja se zove “ Anzan ”, postala je glavna tema prepričavanja onih koji su bili deo ovog spektakularnog događaja. Anzan kao najpopularnija olimpijska disciplina je brzo računanje dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno visokim brzinama – do 3 broja u sekundi! Naravno tačan rezultat se mora dobiti isključivo napamet – bez ikakvih pomagala poput papira, olovke ili digitrona. Tehnika brzog računanja zasnovana je na vizuelizacij drevne japanske računaljke – abakus. Brzo računanje predstavlja najbolji trening za mozak kreiran sa idejom da se razvijaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, pažnja, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logično razmišljanje. 

Najjači utisak sa Olimpijade, koja promoviše uspešno obrazovanje i zdrav takmičarski duh, jeste izuzetna borbenost, istrajnost i motivisanost prisutnih mališana, koji su se svojski trudili da daju svoj maksimum i ostvare što bolje rezultate. U veoma jakoj konkurenciji, borba za medalje je bila krajnje neizvesna. Nakon uzbudljivog takmičenja, koje su pratili masovni aplauzi posmatrača, sprecijalnih gostiju i velikog tima organizacije, usledile su i nagrade za najbolje plasirane. Oni su nagrađeni medaljama, peharima, i mnogim drugim vrednim nagradama koje su obezbedili sponzori. Najveći broj medalja očekivano su osvojili domaćini – koji su imali i najveći broj učesnika. Tako su deca iz Srbije osvojila 28 medalja. Medjutim nagrade su otišle i u mnoge druge gradove u inostranstvu : Banja Luku, Visoko, Segedin, Split, Podgoricu, Sarajevo, Bratislavu, Herceg Novi, Kecskemet, Bekescsabu, Bijeljinu i mnoge druge…

Na kraju želimo da se zahvalimo svim učesnicima, deci i njihovim roditeljima., dragim učiteljima kao i svima koji su doprineli uspešnoj realizaciji najveće Olimpijade u mentalnom računanju na teritoriji jugoistočne Evrope.

MALAC GENIJALAC – ZA DECU KOJA MENJAJU SVET!
www.malacgenijalac.com