Dragi naši,
Ponosno Vam najavljujemo događaj na kojem ćemo Vam predstaviti sveobuhvatnu studiju na temu – mentalne aritmetike. Prvi put u Srbiji imaćete priliku da se informišete o ovoj temi sa različitih naučno-istorijskih aspekata. Dočaraćemo Vam duh jugoistočne Azije i otkriti zagonetku o uspešnosti i nesavladivosti njihovih učenika u sferama aritmetičkih proračuna. Jedan od krucijalnih dokaza, koji svedoči o njihovom prednačenju, jeste PISA test, na kojem su čeone pozicije omeđile zemlje sa ovih tritorijalnih područja.

Predavanje se sastoji iz četiri dela:
1) Istorijski deo – Vladimir Novicki;
2) Kognitivne sposobnosti – Danica Banzić;
3) Pedagoški pristupi – Suzana Pajović;
4) Školica mentalne aritmetike „Malac genijalac“ – Nevena Savković.

Mentalna aritmetika je program razvoja i usavršavanja mentalnih i intelektualnih kapaciteta kod dece u periodu od četvrte do dvanaeste godine. Celokupan program zasnovan je na drevnoj računaljci, abakusu, koji, kao fenomenalna alatka, služi izvanredno brzom računanju. No, matematika, koja je ovom prilikom samo sredstvo u postizanju gore navedenog cilja programa, sjajno je polje za trening koji olakšava simultani angažman obe hemisfere mozga.

Mentalna aritmetika uključuje:
– TBDP program (Total Brain Development Program) predstavlja sistem celokupnog moždanog razvoja kojim se podstiče aktivacija obe moždane hemisfere u ranim fazama njenog razvoja. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz mentalnih sposobnosti kao što su memorija, inteligencija, koncentracija, mašta, focus;
– VAK metoda (Vizualno Auditivno Kinestetička) predstavlja metod učenja koji se razvio na osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumeva uključivanje tri čula (vid, sluh, dodir). Ova tehnika mogla bi se opisati i kao VIZUELNI – vidim što hoćeš reći; AUDITIVNI – ovo mi zvuči dobro; KINESTETIČKI (telesni) – pokaži mi kako to da uradim. Istraživanja su pokazala da se najbolji rezultati postižu, kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih čula, jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih puteva u mozgu. Ovakvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimalan potencijal, zato što se informacije prenose sa jedne na drugu moždanu hemisferu čime se aktivira ceo mozak.
Ciljevi programa su  razvoj i pospešivanje koncentracije, memorije, fokusa, logičkog rasuđivanja, analitičkog razmišljanja, pažnje intuitivnog razmišljanja, fotografskog pamćenja…


Svojim prisustvom u četvrtak, 23. marta, u 18 časova u maloj sali SKC-a, uveičajte naše predavanje i zakoračite u svet malih genijalaca – dece koja menjaju svet!

MALAC GENIJALAC – ZA DECU KOJA MENJAJU!
www.malacgenijalac.com