Povećanje inteligencije kod dece

U nauci još postoji polemika oko toga šta inteligencija jeste, a šta nije; koje sve aspekte obuhvata i može li se na nju uticati ili ne. Postoje različite definicije koje ističu drugačije, različite, ali podjednako važne aspekte mentalnih sposobnosti, koje odlikuju inteligenciju. Kako postoje različite teorije, tako se navode i različiti oblici inteligencije, ali ono što je zajedničko gotovo svima jeste to da inteligencija umnogome zavisi od:

  • kognitivnih sposobnosti,
  • sposobnosti učenja,
  • sposobnosti pamćenja,
  • sposobnosti razmišljanja,
  • sposobnosti percepcije,
  • sposobnosti rasuđivanja,
  • analitičnih sposobnosti,
  • sposobnosti dedukcije,
  • sposobnosti rešavanje problema i tako dalje.

Sve ovo su složeni mentalni procesi, koji, složićete se, mogu biti u razvoju deteta zapostavljeni ili podstaknuti.

Na koji način možemo uticati na povećanje inteligencije kod dece?

Svaki roditelj, učitelj, vaspitač, pedagog zapitaće se na koji način možemo vežbati kognitivne sposobnosti kako bismo povećali inteligenciju kod dece i iskoristili sve potencijale koje dete ima. U današnje vreme postoji puno didatktičkih metoda i sredstava koji na različite načine podstiču kognitivni razvoj. Međutim, u formalnom obrazovanju ne postoji predmet niti aktivnost koji simultano razvija obe moždane hemisfere, niti aktivira više kognitivnih procesa istovremeno.
Koji je onda način?
Odgovor je poprilično jednostavan – abakus i mentalno računanje.

Kako „Abakus“ i „mentalno računanje“ utiču na povećanje inteligencije kod dece?

Drevna računaljka abakus ili soroban jedna je jednostavna spravica, na kojoj se, prateći odredjena pravila, možemo koristiti osnovnim aritmetičkim operacijama. Sam rad na abakusu podstiče razmišljanje, logiku, analaitiku i pamćenje, ali zamišljanjem abakusa, odnosno mentalnim računanjem na abakusu koji nije fizički prisutan već je deo našeg misaonog procesa, zamišljen, aktiviraju  se obe moždane hemisfere i na taj način se izvlači maksimum podsticanja razvoja kod dece.
Abakus je spravica kojom je poprilično lako baratati, tako da i deca od 4 godine mogu savladati zadatke na njemu. Abakus je odličan instrument za razvoj inteligencije, jer njegovim korišćenjem čak i najmlađi počinju da rade mentalne vežbe koje do tada nisu imali prilike da rade, pošto se aritmetika u formalnom obrazovanju i vaspitanju koristi na potpuno drugačiji način.
Strana istraživanja su pokazala da se kod dece koja pohađaju školu mentalne aritmetike koeficijent inteligencije povećao i za 7 jedninica u nekim slučajevima. Školica mentalne aritmetike, Malac Genijalac omogućila je da ovaj vid mentalnog treninga bude dostupan svima – da svako dete, uz zabavan i zanimljiv način, savladava aritmetičke pojmove i operacije, ali istovremno razvijajući mentalne sposobnosti i maksimalni kapicetet svoje inteligencije.

Master učiteljica mentalne aritmetike

Zorica Žarkov

UPIS JE U TOKU!

MALAC GENIJALAC – ZA DECU KOJA MENJAJU SVET!

www.malacgenijalac.com