Kako podstaći decu da razviju sopstveni potencijal?

Često čujemo u razgovorima, kako sa osobama koje se bave razvojem dece tako i kod laika, da decu treba podstaći u onome u čemu u dobri, za šta ima talenta i da svako dete ima neki svoj potencijal koji treba iskoristiti. Neko dete voli umetnost, pa mu olako savladava slikanje, muziku, ples i slično, dok su druga deca sklonija prirodnim naukama: matematici, biologiji i tako dalje.

Šta je to potencijal i na šta se odnosi ova fraza?

Najčešće kada govorimo o potencijalu detata, govorimo i njegovim intelektualnim kapacitetima, o mentalnim i kognitivnim spšosobnostima, odnosno potencijalima. To bi bila neka polazna tačka, nešto što dete poseduje i sve što treba da uradimo jeste da omogućimo detetu da razvije svoje kapacitete do maksimalnih mogućnosti. Roditelji imaju veliku odgovornost, i na njima je da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da detetu omoguće pravilan razvoj potencijala.

Danas imamo tu sreću da su nam na raspolaganju i lako dostupni razni načini, tehnike i metode za razvoj potencijala kod dece. Međutim, često se dešava to da roditelji iz najbolje namere dete usmere u jednom pravcu i da tako detetov potencijal za nešto drugo ostane skriven. To se dešava zato što fokusiranjem na jednu oblast dete razvija jednu moždanu hemiferu, dok druga ostaje statična i manje razvijena.

Kako aktivirati obe moždane hemisfere?

Istraživanja su pokazala da je za najoptimalniji razvoj dečijih potencijala i intelektualnih kapaciteta potrebno aktivirati obe moždane hemifere. Abakus je instrument kojim se postižu neverovatni rezultati u ovoj oblasti dečijeg razvoja. Abakus je spravica, računaljka zapravo, i korišćenjem abakusa deca uvežbavaju finu motoriku pomerajući sitne kuglice tačno određenim pokretima, zatim aktiviraju svoju logičku i analitičku stranu mozga tako što dolaze do zaključka kako će sa svakim novim problemom dobiti tačan rezultat i napokon aktiviraju svoju kreativnu stranu jer je potrebno da u određenoj fazi rada na abakusu, abakus potpuno isključe iz upotrebe i da ga vizualizuju- da ga koriste mentalno.

Ovim se postiže optimum, deca razvijaju maksimum svojih kapaciteta i time se postiže to da niti jedan potencijal ne može ostati skriven baš iz razloga što samo mentalno računanje trenira mozak i obe hemisfere istovremeno.

 

                                                                                                                        Zorica Žarkov

Master učiteljica mentalne aritmetike

UPIS U TOKU !!!

MALAC GENIJALAC – ZA DECU KOJA MENJAJU SVET!
www.malacgenijalac.com